websikehealthcheck

Blog...

Tanulási képességek fejlesztése 2.1 Dinamikus olvasás alapjai

Magyarországon a módszer elnevezése az angolból származó Speed Reading kifejezésből származik, nem túl szerencsésen gyorsolvasásnak fordítva, ami nem azonos az NLP, vagy agykontroll keretében oktatott fotoolvasással, amit időnként ugyan így neveznek.

Nem új találmány. Egyik legrégebbi szakirodalma Ernst Ott Optimal Lesen ( 1970) , valamint Cambridge University / Practical Faster Reading (1976). Magyar kiadásban Zsigmond Dezsőné : A ​gyorsolvasás programozott tankönyve (1974), valamint nyomokban alternatív lehetőségként napjainkban az ált. isk. 4-es olvasáskönyv is említ.

Lehet vitatkozni, hogy hatékonyság és olvasási élmény szempontjából e gyors, szócsoportos olvasás jó, és hatékony-e, de az elmúlt évben felméréseim alapján tanárok és jól tanuló diákokkal történt beszélgetésből az derült ki, hogy többségük a módszert nevesítve nem ismerte, mégis ösztönösen így olvasnak.

Miért ne lehetne ez a módszer bárki számára elsajátítható és hasznos?

A módszer lényege:

Ez a tréning segít megtanulni és gyakorolni a gyorsolvasás technikáit.

A használt módszerek kutatók által igazoltak, és naponta milliók használják világszerte. Olvass gyorsabban, emlékezz többre. Hányszor fordult elő az, hogy az iskolában kötelező olvasmányt adtak föl, de az utolsó nap is csak nyögve-nyelősen kezdesz bele az első fejezetbe.

A gyenge olvasási szokások az olvasást unalmassá teszik a tanuló számára. Az agyadnak gyorsabban kell mozognia, mint ahogy a belső hangod beszél. Nem csoda, hogy a tanulók nem fognak hozzá a nagyobb olvasási feladatokhoz, ha sose adták meg hozzá a megfelelő eszközöket. A gyorsolvasás az életed különböző pontjaira is hatással lesz. Növeli a perifériás látásod, intelligensebbnek tűnsz, ha gyorsan tudsz olvasni, gyorsabban végzel az olvasással így több időd lesz más dolgokra.

Ezek a bevezető információk fontos részei, hogy megszerezd a tréning teljes hasznát. Először végig kell menned a lecke célján mielőtt megpróbálod a gyakorló feladatokat. A legnagyobb előnyt kapod a megértésben, ha tudod mi a lecke célja. Ha átugrod a bevezetést és csak a kiemelt dolgokat nézed és vakon csinálod, akkor zavaró lesz és nem lesz produktív ha nem érted azt amit gyakorolsz. 10 lecke van, növekvő nehézséggel. Egy leckét bármikor megismételhetsz. Az első leckében szavak és rövid mondatok vannak. Ez remek kezdő pont, ami segít a gyorsolvasás alapjainak gyakorlásában.

Az olvasási terület kicsinek tűnhet, de ez szándékosan ilyen, mivel ez lehetővé teszi azt, hogy szó csoportokat nézz. A kis olvasási terület arra bátorít, hogy a látómeződ szélesítsd. Nagyobb látómezővel több szót láthatsz egyszerre. Nagyobb felületen lehetetlen lenne, mivel azon az szemed folyamatosan mozogna. Ha először tanulsz gyorsolvasást, ismerős szöveget érdemes használni, ami egyszerű szavakat tartalmaz.

Ha minden mondatnál megállsz, hogy kitaláld mit jelent a szó, vagy hogy mondod ki azt a szót, akkor nem fog javulni a gyorsolvasásod. Az első lecke egyszerű szavakat és mondatokat tartalmaz, a test pedig egyszerű szöveg lesz, ami nem tanítani akar, hanem hogy gyakorolhatja a gyorsolvasási technikákat anélkül, hogy az anyag megzavarna. A példa anyagainkat könnyű olvasni.

Próbálj hasonló anyagot választani ha gyakorolsz, addig amíg készen nem állsz a következő, nehezebb leckére. A lecke előtti gyakorlatokkal fejlesztheted a szemmozgásod, de ezt kihagyhatod ha nem szeretnéd megcsinálni. Aki sokat ül gép előtt vagy videójátékokkal játszik annak már elég erős a szemmozgása ehhez.

A siker nagyban függ az egyén motivációjától és a gyakorlásra szánd időtől.

Összehasonlítást találtam a gyorsolvasás és idegen nyelv tanulása között. Amikor először olvasod érthetetlen, mégis azt érzed hogy majdnem megérted a szavakat, de mégse tudsz belőle semmit-se megérteni. Minél többet tanulsz, annál több szót ismersz föl abból amit hallasz, de a kiejtés még nem megy. Saját magadtól kell a kiejtést megtanulnod. A gyorsolvasás is hasonlóképp működik.

Először elolvasol egy oldalt, emlékszel pár szóra. Minél többet gyakorolsz, annál több szóra fogsz tudni visszaemlékezni. Hányszor volt az, hogy olvastál egy könyvet és egy bizonyos ponton már azt se tudod hogy mit olvasol. Az agyad megunja, mivel lassan olvasol, ezért a gondolataid elvándorolnak.

Például ha filmet nézel, ott rengeted képkocka pörög le a szemed előtt, így a gondolataid nem vándorolnak el, viszont ha a filmben minden képkockát 1 másodpercig látnál, akkor nagyon gyorsan megunnád azt a filmet.
Ezért gyorsak a filmek, realisztikusabbnak néznek ki, így az agyad könnyen, élvezettel tudja befogadni még az unalmas filmeket is. Ha lassan olvasunk az agyunk megunja, ha gyorsan olvasunk, akkor élvezi. Gyorsabban elolvashatjuk és többet érthetünk meg abból amit olvasunk. Megmutatjuk, hogy.

Kezdjük azzal, hogy bemutatjuk, hogy mi és mi nem a gyorsolvasás. A gyorsolvasás eltér élvezeti olvasástól. A gyorsolvasás az információ gyors bevitele. Amikor egy novellát olvasol, hogy örömet szerezz, akkor lassan szereted azt olvasni. Ez nem azt jelenti, hogy egy novellát nem lehet gyorsan olvasni. Legtöbb novellának részletes és lassú részei vannak. Gyorsolvasással gyorsan végig tudsz ezeken futni és folytatni a lassabb olvasást az izgalmas részeknél.

Gyorsabban befejezed a könyvet úgy hogy a jó részeket sem hagyod ki. A gyorsolvasás nem azt jelenti hogy folyamatosan maximum sebességgel olvasol. A sebességet az olvasmány szerint méretezed. Ha tankönyvet olvasol akkor lassabban olvasol, ha egy ismeretlen szóhoz érsz. Ilyenkor meg kell nézni a jelentését, kiejtését és újra megpróbálni elolvasni rendes sebességgel. A legtöbb tankönyvet át tudod futni gyorsolvasással, mivel 80%-a haszontalan információ. Egy fejezet eleje összefoglalja az előző fejezetet, vagy az előző évben tanultakat. A gyorsolvasást nem fogod használni költészethez, viszont kiváló ahhoz, hogy újságot és magazint átfuss.

A megértés és a megjegyzés nagyon fontos. Nem lenne értelme a gyorsolvasásnak, ha nem érted meg, nem jegyzed meg azt amit olvasol. Az emlékezés a gyorsolvasás megtanulása után fog fejlődni. Ha nem érted meg amit olvasol, nem fogod tudni megjegyezni. Ha megérted akkor meg is tudod jegyezni. Ez a tréning a gyorsolvasás technikáit tanítja meg.

Először a gyorsolvasást kell elsajátítanod, csak utána tudod a megértésed javítani. Ha már rendesen tudsz gyorsolvasni, jöhet a megértés. Az elején természetesen nagyon alacsony lesz a megértésed, sokkal alacsonyabb, mintha normálisan olvasnál, viszont gyakorlással tudod ezt fejleszteni.

A legegyszerűbb anyag gyakorlásra az újság és magazin, mivel gyorsan át lehet futni és nincs benne sok információ. A kurzus után könnyedén tudod alkalmazni ezeket a technikákat az iskolában vagy munkában.

Amikor olvasol, mint a legtöbb ember szavanként olvasol és kimondod magadban az olvasott szavakat. Ezt szubvokalizációnak hivják. Amikor ránézel a barátod arcára, nem egyenként látod rajta a dolgokat, hanem az egész arcát nézed és egyből felismered őket. Az agy gyorsabban feldolgozza a vizuális információt mint azt amit hallasz, mint a fejedben, mint kívülről.

Amikor valaki beszél hozzád valószínű, hogy másodperc töredéke kell hozzá, hogy megértsd mit mondott. Amikor filmet nézel azonnal fel tudod dolgozni épp mi történik. Egyértelmű, hogy sokkal több idő lenne szóban elmagyarázni épp mi történt, mint megnézni.

Például ha egy boltban ki van rakva egy tábla nagy betűkkel hogy “kirakat”. Nem olvasod el, és nem mondod ki magadban, hogy “kirakat” hanem ránézésre tudod hogy mi az, mivel nagyon sokszor láttad már. Olyan gyorsan felismered, mintha egy kép vagy szimbólum lenne. Hogy igazán megtanuld a gyorsolvasást az összes szót egy képként kell látnod.

Meg kell tanulnod felismerni a szavakat ahogy meglátod, nem pedig kimondani őket. Sajnos az hogy ez tudod még nem tesz gyorsolvasóvá. Gyakorolnod kell először. El kell felejtened a régen tanult hibákat és megtanulni új technikákat. A lényeg az lenne, hogy a szavakat képként lássuk és ne mondjuk ki őket magunkban.

Amikor gyerekként olvasni tanultunk hangosan ki kellett mondanunk a szavakat, betűket, ezért minden embernek van egy kis hang a fejében ami felolvassa a szavakat. Ez a hang nem segít, hanem visszatart. Hasznos lehet, ha valami összetetten kell gondolkodnod, de nem az átlagos olvasási anyagoz.

Ha el tudod tüntetni ezt az akadályt, akkor az nagyban növelni tudja az olvasási sebességed. Fel akarod ismerni a szavakat ahogy olvasod a mondatot, anélkül, hogy kimondanád őket a fejedben. Felismered a szavakat, megérted azokat, és csendben tartod a fejedben lévő hangot. Ismételd át az első fejezetet annyiszor amennyi szükséges.

A cél az, hogy ha a szavakat vagy rövid részeket olvasod, akkor ne mondd ki magadban.

A tréninget nem szabad folytatni, ha ezt nem sikerült elérni, mivel a többi rész nem lesz érthető.
Nézz rá egy szóra vagy a szemeddel fuss át egy soron anélkül hogy kimondanád magadba a szót. Fel kell ismerned a szavakat anélkül, hogy kimondanád. Ez a gyakorlat csak arra van, hogy csak nézd a szavakat és ne mondd ki azokat. A szavakat ne betű csoportnak nézd, hanem egy szimbólumnak, amit ha meglátsz már tudod is a jelentését, de nem mondod ki magadban.

Ennek a leckének a lényege nem az, hogy megértsd hogy mit olvasol, hanem hogy ha olvasol akkor ne mondd ki magadban. Gyakorlás közben lassan is olvashatsz, mivel a lényeg az, hogy olvasás közben megszüntesd a hangot a fejedben. Először max egy sorra fogsz emlékezni egy oldalból, mivel ez a tréning kezdete, ezért nem kell elvárnod magadtól, hogy mindenre emlékezz.

Sok idő és gyakorlás kell ahhoz, hogy mester szintű legyen ez a képességed. Ahogy haladsz a leckékkel tovább egyre többet és többet fogsz megjegyezni az olvasottakból.

Egyértelmű, hogy jobban visszaemlékszel arra amit olvastál lassú olvasással, mivel már évek óta igy csinálod. Ha elkezded használni a gyorsolvasást az agyad hozzászokik és lassanként egyre többet fogsz megjegyezni abból amit olvasol. Irritáló lehet az, hogy gyorsolvasás közben alig tudsz megjegyezni valamit és nem érzed azonnal a változást, viszont gyakorlással el lehet érni a megértés javítását.

Ajánljuk azt, hogy egy leckét egy vagy több nap alatt végezz el. Nem kell kapkodni, esetleg vissza is térhetsz előző leckékre, ha azt érzed szükséges lehet. Legtöbb ember az ujjával követi, hogy olvasásnál hol tart. Érdemes a kezedet használni, hogy ne azt lásd, melyik szónál tartasz, hanem hogy melyik sornál. Ha gyorsabban olvasol anélkül, hogy a kezedet használnád, akkor érdemes úgy olvasni. A gyakorlatoknál ne használd a kezed, mivel a szavak ki lesznek emelve.

Gyorsolvasásnál többféle képpen lehet használni a kezed. Vagy a sorokat követed, vagy az ujjaddal a lap közepén haladsz lefelé. Nem szükséges használni a kezed és nincs legjobb módszer erre. Meg kell találnod a számodra legkényelmesebbet.

Miután megtanultál gyorsolvasni kéz nélkül, próbáld ki a kezed használatával és nézd meg melyik segít jobban és melyik kényelmesebb. Ha gyakorolsz saját olvasási anyaggal, először olvasd át normál sebességgel. Ez azért is fontos, mert ha a gyorsolvasást gyakorlod, akkor nem lehet a szövegben ismeretlen szó, mivel valószínű, hogy azt ki fogod mondani magadba, amit nem szabad csinálni. Minden ismeretlen szót ki kell keresned a szótárban és föl kell építened a szókészleted.

Gyakorlás közben ha nézed a monitort és hunyorogsz vagy nem kényelemes, akkor állíts a képernyő felbontásán vagy húzd közelebb vagy távolabb magadtól a képernyőt. A szobában semmi sem zavarhat. Nem mehet közben zene vagy TV a háttérben. Ha megszakítod a leckét hosszabb időre akkor nem lesz eredménye és újra kell kezdened. A tanuláshoz teljes figyelem és koncentráció szükséges zavaró tényezők nélkül. Ha esetleg elfáradsz a lecke közben dőlj hátra és csukd be a szemed pár percre és vegyél mély levegőt, hogy kitisztítsd az elméd. Ha felkészültél folytathatod a leckét. Ismételd meg a leckét addig, amíg előtted nem lesz az, hogy mit kell elérned és gyakorolnod. Nem kell emlékezned vagy megértened azt, amit gyakorlás közben olvasol.

Ebben a részben az a legfontosabb, hogy elhallgattasd a fejedben lévő hangot olvasás közben.Az első leckében normál sebességgel kell gyakorolnod. Ehhez még nem kell gyorsolvasást használnod. Ez csak arra való, hogy meghatározd az olvasási sebességed. Fontos követni az utasításokat és folyamatosan haladni.

Ha a gyakorláshoz nekikezdesz érdemes egy csendes szobát keresni. Nagyon halk háttérzene mehet, viszont semmilyen pittyegés vagy rezgés nem zavarhat meg a lecke során. Emlékezz ennek a leckének a céljára: Ne mondd ki magadban a szavakat. Úgy nézd a szavakat, mintha képek lennének.

Gyurik László
Gyurik László vagyok, gyorsolvasás specialista, tréner. Középiskolásoknak segítek abban, hogy a tanulás számukra ne a kötelező küszködés legyen, hanem a boldogulás eszközeként alkalmazzák. Szeretném megmutatni, hogy a tanulás könnyű is lehet és általa a való életben való boldogulás élvezetes és sikeres legyen.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez a süti nem hízlal és nem rontja a fogakat! Weboldalunk a látogató élményének javítását segítő "sütiket" használunk csupán, amely nem gyűjt személyes adatokat. Elfogadod a sütinket? Mesélj még róla...

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás